Munkapultok

Milyen konyhai munkapultot válasszak?

A konyhai munkalapok kiválasztásában ma már számtalan lehetőség közül válogathatunk, ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően laminált lapokból, fából, gránitból, betonból, üvegből, illetve további természetes és mesterséges anyagokból.

Laminált munkalapok:

Hazánkban talán legelterjedtebb változat a nagy ellenálló képességű, 28 és 38 mm vastagságú, egyik, vagy mindkét oldalán lekerekített dekoritlemez.  Az alap hordozóanyag a forgácslap, melynek felső és elülső részét 0,8-0,9 mm vastag HPL  (High Pressure Laminate) magas nyomáson laminált vízálló dekorréteg fedi. A legolcsóbb megoldás és elég szép eredmény érhető el vele. A vegyszereket jól bírja, de a hőt kevésbe, bár ha kis ideig tartjuk csak rajta a forró ételt, nem lesz baja. Hátránya, hogy mű, tehát sohasem fog szépségében és érzetben vetekedni egy kompozit anyaggal vagy egy kővel, viszont ma már csodás felületeket tudnak gyártani. A paletta szinte végtelen, akár az Egger vagy a Forest, Kastamonu… cég termékeit nézzük, már vannak beton vagy kő hatásban is olyan felületek, amik strukturáltak, így egyre inkább nehéz megkülönböztetni őket a valóditól.

Kvarckő munkalapok / Technistone:

Vitathatatlan, hogy legnépszerűbb  a gránit a konyhai munkalapok közül, hiszen időtállóbb és ellenállóbb, mint a laminált, vagy akár a drága, trendi, de meglehetősen kényes márvány munkalapok.Úgy tűnik azonban, hogy a gránit méltó ellenfélre talált, a kvarc kompozit munkalapok személyében, melyek külföldön már vitathatatlanul népszerűbbek nála.
A Technistone első osztályú természetes alapanyagokból készül (kvarc, gránit, tükör -és üveg granulátumból, színezőanyagból és poliészter gyantából. 90 %-ban természetes alapanyagból és kb 10%-ban poliészter gyantából és az egyéb adalékokból áll.

Kompaktlemez munkalapok:

Lassan, de biztosan elérnek minket az európai építőipari trendek. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy például a kompaktlemezek már régóta jelen vannak a hazai kínálatban, ennek ellenére ritkán találkoztunk vele eddig.Ennek oka nem feltétlenül az árban keresendő, bár sokáig visszatartó tényező volt. Sokkal inkább a tervezők és a kivitelezők anyagismereti hiányosságai vannak a háttérben. Az ár ugyanis önmagában egy dolog csupán, a műszaki tartalommal együtt értelmezve, már sokkal árnyaltabb a kép.
A kompakt lemez nem csupán azért kapta ezt a nevet, mert tömör magját többféle, gyantákkal impregnált erőpapír alkotja. Hanem azért is, mert egyszerre hőálló, ütésálló, és nem viselik meg az időjárás viszontagságai sem. Pont ezen tulajdonságai miatt gyakorlatilag bármire alkalmas, buszmegállótól az orvosi rendelő burkolatágig, egészen a konyhai bútorok készítéséig.A beltéri lemezek szín, textúra és méret  kínálata minden igényt kielégít. Két területet emelnénk ki, ahol ezek az anyagok igazán megmutathatják tudásukat. A konyha és a fürdő. A konyha ipari terület a lakáson belül, tehát ha máshol nem, itt biztosan főszerep vár a kompakt lemezre. Vízálló, 180C fokig hőálló, karcálló, ellenál az elszíneződést okozó anyagoknak, mint a kávé, tea, vörösbor, stb., hiszen egy zárt pólusú felületről beszélünk. Merev és önhordó anyag, így akár egy 12 mm-es kompakt lemezből is tudunk konyhai munkalapot, vagy pultot kialakítani. Ilyen vékony munkalap kialakítására nehezen találnánk ennél jobb anyagot. Bár az üveg és a különböző szintetikus kövek erős versenytársat jelentenek, megmunkálásuk és beépítésük viszont másfajta körültekintést igényel.

A kompaktlemez óriási előnye, hogy az asztalos műhelyben használatos gépekkel megmunkálható. Az élek letörése, kerekítése és egyéb megmunkálások felsőmaróval könnyedén elvégezhetőek.